MENÜ


Sedyeye Yerleştirme Teknikleri Nelerdir

Zübeyde Özkan - 10/11/2021 8423 0 Yorum
Sedyeye Yerleştirme Teknikleri Nelerdir

Sedyeye yerleştirme tekniklerini dört başlık altında inceleyebiliriz.

1. Kaşık Tekniği
Bu teknik hasta/yaralıya sadece bir taraftan ulaşılması durumunda 3 (üç) ilkyardımcı tarafından uygulanır. İlkyardımcılar yaralının tek bir tarafında bir ayak diğerinden 1 adım daha önde olacak şekilde dizilirler. Ardından baş kısımdaki yani ağırlığın fazla olduğu taraftaki komut veren kişinin komutuyla aynı anda önce dizlerinin üzerinde, ardından da sedyenin üzerine yerleştirirler.

 

2. Köprü Tekniği
Hasta/yaralıya iki taraftan ulaşılması durumunda dört ilkyardımcı tarafından yapılır. İlkyardımcılar bacaklarını açıp, hasta/yaralının üzerine hafifçe çömelerek yerleşirler ve ilkyardımcılardan ağırlığın fazla olduğu taraftaki kişi yani komut veren kişinin komutuyla eş zamanlı olarak hastayı kaldırırlar. 4. İlkyardımcı ise komutla beraber sedyeyi yaralının altına doğru gönderir ve tekrar komutla beraber yaralı sedyenin üzerine konulur.

 

3. Karşılıklı Durarak Kaldırma

  • Omurilik yaralanmalarında ve şüphesinde kullanılır. 
  • Üç ilkyardımcı tarafından uygulanır.
  • İki ilkyardımcı hasta/yaralının göğüs hizasında karşılıklı diz çökerler,
  • Üçüncü ilkyardımcı hasta/yaralının dizleri hizasında diz çöker,
  • Hasta/yaralının kolları göğsünün üzerinde birleştirerek, düz yatması sağlanır,
  • Baş kısımdaki ilkyardımcılar kollarını baş-boyun eksenini koruyacak şekilde hasta/yaralının sırtına yerleştirirler,
  • Hasta/yaralının dizleri hizasındaki üçüncü ilkyardımcı kollarını açarak hasta/yaralının bacaklarını düz olacak şekilde kavrar. Verilen komutla, tüm ilkyardımcılar hasta/yaralıyı düz olarak kaldırarak sedyeye yerleştirirler.

 

4. Kütük Tekniği
Bu tekniği uygun bir şekilde gerçekleştirebilmek için en az 2 (iki) kişi gereklidir. Ancak baş boyun ya da omurga yaralanmasından şüphelenilen hastalarda ideal olanı en az 4 (dört) kişinin bulunmasıdır. Hasta/yaralının başını tutmak ve tekniği yönlendirmek için 1 (bir) kişi · Göğüs, karın ve alt uzuvları destekleyerek hastayı döndürmek için 2 (iki) kişi · Planlanan faaliyeti (sedyenin yerleştirilmesi gibi) gerçekleştirmek için 1 (bir) kişi Uygulamanın 4 (dört) kişi ile yapılışı ve hasta/yaralının sedye üzerine alınışı:

  1. Aşama: Hasta/yaralının başını tutacak olan ilk yardımcı hasta/yaralının baş kısmına geçer. Hasta/yaralıya tekniği açıklar ve hareketsiz kalmasını ister.
  2. Aşama: Her iki elinin avuç içlerini hasta/yaralının kulaklarının üzerine gelecek şekilde yerleştirir. Herhangi bir çekme, itme ya da döndürme hareketi uygulamadan baş ve boynu nötr (düz) pozisyonda tutar.
  3. Aşama: Hasta/yaralının yan tarafında yer alan ve hastanın döndürülmesinde görev alacak olan ilk yardımcılar hasta/yaralı hangi tarafa döndürülecek ise o tarafa geçerler. Bunun için bir tanesi hasta/yaralının göğüs hizasına, diğeri ise bacak hizasına geçip diz çöker. Eğer hasta/yaralının kollarından biri yaralanmış ise döndürme işlemi sağlam olan tarafa doğru yapılır.
  4. Aşama: Döndürme işlemine başlamadan önce göğüs hizasında yer alan ilk yardımcı hasta/yaralının yakın kolunu dizleri ile sabitleyerek yerinde tutar. Uzak olan kol ise herhangi bir yaralanma yoksa hasta/yaralının göğsünün üzerine yerleştirilir.
  5. Aşama: Göğüs hizasında yer alan ilk yardımcı, hasta/yaralının karşı taraftaki omuz ve kalçasından, bacak hizasında yer alan ilk yardımcı ise uyluk ve baldırından tutar. Mümkünse hasta/yaralının bacakları arasına yastık konur.
  6. Aşama: Herkes hazır olduğunda, baş tarafta yer alan ilk yardımcıdan gelen komutlara uyularak ve eş zamanlı olarak “3”, “2”, “1” şeklinde sayarken hasta/yaralı yan tarafına doğru döndürülür.
  7. Aşama: Döndürme sırasında hasta/yaralının baş ve boynu nötr (düz) pozisyonda tutulur.
  8. Aşama: Bu aşamada hasta/yaralının baştan ayağa kadar arka tarafı hızlı bir şekilde bir ilk yardımcı (tercihen 4. ilk yardımcı) tarafından yaralanmalar için incelenir.
  9. Aşama: Hasta/yaralı, döndürme işleminde yer alan ilk yardımcılar tarafından 30-45 derece bir açı ile tutulurken 4. ilk yardımcı hastanın altına sedye yerleştirir.
  10. Aşama: Baş tarafta yer alan ilk yardımcıdan gelen komutlara uyularak ve eş zamanlı olarak “3”, “2”, “1” şeklinde sayarken hasta/yaralı tekrar sedye üzerine gelecek şekilde sırt üstü pozisyona getirilir. 

Yorum Yaz

Uyarı: Ad Soyad 3 ile 25 karakter arasında olmalıdır!
Uyarı: Geçersiz e-posta adresi!
Uyarı: Yorum Metni 25 ile 1000 karakter arasında olmalıdır!
İlk Yardım (97)
Bizden Haberler (3)

Benzer Yazılar

Genel ilk yardım bilgileri

İlk Yardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerini..

Covid-19 kapsamında ilk yardım eğitimlerinde alınması gereken önlemler

Ülkemizde Koronavirüs (Covid 19) salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler  doğrultusun..

Alerji ve anafilakside ilk yardım

Alerjik Reaksiyon Nedir? Alerjik reaksiyon; bazı böcek ısırmaları ve sokmaları, arı sokmaları, yer ..

Denizanası sokmalarında ilk yardım

Denizanası Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır? Denizanaları her okyanus ve denizde sıklıkla gö..

Bayılma Nedir?

Bayılma kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonu..

menu