Hasan amcanın eli yanmıştı kum döktük yanık 2 günde geçmişti der Fatma teyzemiz o sırada bunu duyan Ahmet’in arkadaşının eli yandığında diş macununu zula eder filan diye gidip gelen daha yüzlerce doğru olduğunu sandığımız bir çok uygulama. İlk yardım da o kadar açık ara gerideyiz ki. Bazen neyin doğru neyin yanlış olduğunu bile bilmiyoruz. Kazalarda yardım edelim diye yapılan yanlış uygulamalardan maalesef sakat kalan vatandaşımız o kadar çok ki ilk yardım mağduru. Herkes ilk yardım hakkında bir şeyler bildiğini söyler ve herkes ayrı telden çalar. Fakat bildikleriniz ne kadar doğru? İşte yanlış bilinen yaygın uygulamalardan bir kaçı.
Yanıklar
Cilt yanıklarına hemen krem sürülür. Cilt fazla ısıya maruz kalarak yanma olayı gerçekleştiği için krem ısıyı almak yerine hapsolmasına neden olur ve acınız geçmez. Bunun yerine, on beş dakika boyunca normal akar çeşme suyu altında tutmamız yeterli olacaktır. Ödem oluşabileceği düşünülerek varsa takılan (bileklik, yüzük, vb.) aksesuarlar çıkartılır.
Epilepsi Nöbeti
Epilepsi nöbeti geçiren kişiye hiç bir şekilde müdahale edilmemelidir. Hastanın ağzını açmak için dişlerinin arasına parmak, soğan koklatmak, kaşık sokmaya çalışmak veya kasılmalara engel olmak için tutmak bastırmak ile hastaya en çok uygulanan yanlış müdahaledir. Yapmanız gereken tek şey başının altına yumuşak bir şeyle destek yapmak ve sağında solunda kendine zarar verecek malzemeleri uzak tutmak kafi olacaktır.
Ateşi çıkan kişide ter atmaya çalışmak
Ateşlenen yakınlarımız olduğunda şöyle bir terletelim de hastalığı atalım dediğimiz zamanlar olmuştur. Bu yanlış bilinen en yaygın ilk yardım yöntemlerinden birisidir. Hasta olunduğunda vücudun sıcaklığı yükselir ve bu yöntem bu durumu daha da artırır ve ısı vücuda zarar vermeye başlar. Ateşli bir durum olduğunda ter atmaya çalışmak yerine soğuk ortamlarda durmayı tercih etmemiz gerekir.
Aşırı Soğuk ve Donmalarda
Çok soğuğa maruz kaldığımızda hemen sıcak suyla rahatlamak isteriz. Soğuktan sonra sıcak uygulandığında kılcal damarlarımız zarar görür. buz kesen yerleriniz olduğu zamanlarda direkt ısıya maruz bırakmadan yavaş yavaş artırmanız daha sağlıklı olacaktır.
Boğulma Tehlikeleri
Boğazına bir şey kaçan birinin hemen sırtına vururuz. Bu da en yaygın yanlış bilinen müdahalelerden biridir. Yapmanız gereken kişiyi öne eğmek ve nefes almasını sağlamak olacaktır. Bu tıkanıklığın hafiflemesine ve takılan cismin çıkmasına yardımcı olur.
Etiketler: yanıklar epilepsi nöbet boğulma aşırı soğuk donmalar yüksek ateş
Yorum Yaz